Beware of the risen people

Z neba so se spustile kače, da bi učile peto …1

Bojda je največja prevara hudiča ta, da je svet prepričal, da ne obstaja. Podobno se tudi duhovna hierarhija planeta skriva za simboli, ki so po svoji naravi dvojni. Kajti v času, ko je notranji jaz človeka obdan z debelim obzidjem materije in globokim morjem prevar astralnega sveta, delujejo KAČE MODROSTI skrito pred večino človeštva, preko velikih umov, ki so sposobni ujeti ideje tistih, ki so nekoč bili ljudje in so zdaj duhovi2 , ter jih preobraziti v realno silo, ki spreminja svet.

Nad vhodom v eno najbolj pomembnih irskih institucij preteklosti, kar zapor Kilmainham Gaol (Príosún Chill Mhaighneann), katerega stene so dobesedno prežete z idejo irske samostojnosti, vsekakor je, je kamniti relief s petimi vklenjenimi kačami. Jasno sporočilo vsakomur, ki je vstopal skozi ta vrata, bodisi kot obiskovalec, bodisi kot zapornik. Za temi zidovi prebiva zlo, a je vklenjeno in obvladano. Tukaj je bilo zaprtih in usmrčenih nekaj resnično zlih ljudi. A večina je bila navadnih kriminalcev, od takih, ki so kradli zaradi lakote (posebno v času velike lakote, ki je ubila milijon Ircev, še enkrat toliko pa jih pregnala čez morje v ZDA ali Avstralijo), do razbojnikov po poklicu. Tretja skupina pa so bili politični zaporniki, ki so polnili zapor po vsaki veliki vstaji. Ti ljudje so bili nosilci ideje o samostojni Irski. Njihova telesa so bila vklenjena, pogosto odstranjena z obličja zemlje, a za kače modrosti in njihove ideje velja, da so neodvisne od materije. Zastonj torej okovi, zastonj uboji nosilcev idej. Tistega, kar ni od tega sveta, ni mogoče uničiti.

Ker narod je dan od Boga, imperij pa je stvaritev človeka (če že ne hudiča), kot je v delu The Sovereign People napisal Patrick Henry Pearse (Pádraig Anraí Mac Piarais), eden od vodij velikonočne vstaje (Easter Rising, Easter Rebellion) leta 1916.

Ideje so živele naprej, predvsem med irskimi izobraženci, medtem ko poskusi uporov niso naleteli na odobravanje med preprostim ljudstvom. Dokler se leta 1916 ni zgodila neuspešna velikonočna vstaja. Po tej vstaji so vse vodje odpeljali v Kilmainham Gaol, jih obsodili po hitrem postopku in usmrtili. Te usmrtitve, še posebej tisti Josepha Plunketta (Seosamh Máire Pluincéid) , ki so mu nekaj ur prej dovolili poroko v zaporniški kapelici in Jamesa Connollya , ki so ga smrtno ranjenega (zdravnik mu je dal največ dva dni življenja), prepeljali iz bližnje bolnišnice na morišče Kilmainham Gaola in ga, privezanega na stol, ker ni mogel stati, ustrelili petdeset metrov od mesta, kjer so sicer likvidirali ostale upornike, ker so se bali, da bi umrl, preden bi nad njim izvršili kazen, so javno mnenje nagnile na stran upornikov in ideja samostojnosti je našla plodna tla pri mnogih, poprej skeptičnih ali celo proangleško usmerjenih Ircih. Sledila so leta bojev, delitev otoka, državljanska vojna, delna samostojnost, popolna samostojnost…

Veliki imperiji prejšnega stoletja so propadli, rojevajo se novi, iz oltarja laži, ki oblike množi. Dolga je pot človekova od laži do resnice, iz teme v svetlobo, še daljša za narode, najdaljša pa za človeštvo. Ta pot je edina in najtežja, vse ostale so le iluzija.

V opozorilo vsem, ki zidajo svoje male imperije iz potu in krvi nedolžnih; odlomek iz pesnitve The Rebel, že omenjenega P.H. Pearsa:

And I say to my people’s masters: Beware
Beware of the thing that is coming, beware of the risen people
Who shall take what ye would not give.
Did ye think to conquer the people, or that law is stronger than life,
And than men’s desire to be free?
We will try it out with you ye that have harried and held,
Ye that have bullied and bribed.
Tyrants… hypocrites… liars!

1Iz knjige Stihi iz Dzyana

2Kabala pravi: kamen, rastlina, žival, človek, duh

 • Share/Bookmark

Tags: , , , , , , , , ,

10 odgovorov to “Beware of the risen people”

 1. Truba komentira:

  Besede in pol borste. Fotke tudi všečne :) . 10/10 si zaslužiš za tale besedni/foto utrinek nenavadnega, a pomembnega dela Irskega prostor/časa. Wow ! Ko le ne bi bil tako len ali tako malo popotoval ali bil tako zaposlen s popivanjem in preganjanjem žensk – izberi pravi razlog in/ali vse :mrgreen: . Večkrat bi te brali.
  Mimogrede, kakšna je/bo rdečka letos :) ? Al je morda hišni duh domovoj bolj pravi naslov za to vprašanje :) ?

 2. domovoj komentira:

  Nismo še niti brali … :???:

 3. borste komentira:

  HE, he, Domovoj je online. :)

 4. borste komentira:

  Truba hvala, zardevam. Lenoba je pravi razlog, lenoba. Kujam se v temnem močvirju in se jezim, ker me bog ne potegne ven.

 5. Truba komentira:

  Eh lenobo poznam od blizu :( . Kujanje pa ne pomaga, vsaj meni ne. Ko se zmigam, se zmiga tudi življenje in uredi. Grem kar v garažo oblat vrtnega palčka :) .
  @domovoj, menda ni treba ravno brati, da se ve ali bo ali ne bo – vsaj do neke mere :) …. .
  Kako kaj kaže koncertna sezona pri Fojtlu :) ?

 6. Smorny komentira:

  Odlično! Mehkoba misli in ostrina slike.

 7. borste komentira:

  THX Smorny.

  Pri Fojtlu nisem bil že nekaj časa, menda od njegovega rojstnega dneva. Okrog božiča bo ziher mel kak koncert, če ne prej.

 8. Špelca komentira:

  Borste, odlično si napisal. Z veseljem se bere tole :)

  Mi je pa zanimivo tudi to, da se kače pojavljajo tako rekoč v starih zgodbah in legendah večine narodov. Presneto veliko simbolično vlogo imajo.

 9. borste komentira:

  Hvala Špelca :)

  Ja, kače se pojavljajo v starih mitih in legendah, pravljicah, včasih kot hudobna, včasih kot dobra bitja. Pojavljajo se tudi v pesmih. Recimo:

  Ena ženska, ena kača,
  tisoč žensk je tisoč kač.
  Če te piči, te uniči….

  :) ;)

 10. Barton Ecoffey komentira:

  Absolutely composed articles, Really enjoyed studying.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !