Muppet show

Stojim tako v tujem mestu in gledam nekaj, kar nisem videl že od poznega otroštva, sploh pa še nikoli tako blizu. Le kaj me je privleklo sem gor, na ta grad in pred obličje teh lesenih stvorov? Če ne bi bilo ribjeokega Domovoja, bi zdaj sedel v eni mnogih kavarn ali vsaj v kakšnem neuglednem pajzlu, srkal pivo in skozi veliko okno opazoval praznično razpoložene mladenke.

Namesto tega me zdaj ob pogledu na ta ožičena bitja vztrajno napada vprašanje, ali ni bil ravno človek prototip prvim marionetam. Seveda so nekatere od njih neverjetno podobne ljudem, a ni bila oblika tista, ki me je zmotila, žice so vznemirile moj dušni mir. Žice so tiste, ki delajo te stvore podobne ljudem, veliko bolj kot oblika njihovih teles. Po žicah pride v prej mrtva telesa življenje, lutkar v njih vdahne zavest, čustva in razum. Nato vodi lutko gor in dol po odru in počne z njo, kar mu veleva scenarij. Kje je tu podobnost s človekom, mar ni človek bitje svobodne volje?  Seveda je, no, vsaj misli tako. Oziroma misli, da misli, kajti prav mogoče je, da so mu misli po nevidnih žicah položene v sedež razuma.

Morda pa le ni Domovoj kriv, da ne srkam piva, ker je tudi on zgolj lutka, ki jo nekdo ali nekaj premetava po zemeljski obli. Shakespeareove besede, ki jih izreče dvorni norček, da je ves svet oder in ljudje zgolj igralci, začnejo dobivati obrise fizikalnega zakona. Kaj, če smo res zgolj liki v drami, ki je že napisana, režirana in se ravnokar odvija, mi pa misleč, da ravnamo v skladu s svojo voljo, zgolj sledimo scenariju? Mar je res človek, kot pravi Gurdjieff svojemu učencu Ouspenskemu, zgolj stroj in ničesar ne počne, ampak se mu vse le dogaja?

Take in podobne težke misli so me obhajale ob pogledu na te lesene kreature in pomiril sem se šele po veliki porciji špagetov in dveh pirih. Z užitkom sem rignil in obsedel povsem zadovoljen z vlogo, ki mi jo je namenil Scenarist.

 • Share/Bookmark

Tags: , , , ,

11 odgovorov to “Muppet show”

 1. domovoj komentira:

  Ljudje smo zgolj dovršena ureditev ogljikovih molekul in problem svobodne volje je načenjal že Aristotel 350 p.n.š., Tomaž Akvinski 16 stoletij kasneje, pa še kdo vmes – vsi ti možje so se spraševali, kako smo lahko svobodni, če pa Bog že vnaprej ve vse, kar bomo naredili.
  V današnjem modernem svetu so vlogo Boga prevzeli razni liberalni socialisti in konzervativni demokristjani ter njihovi mediji, vodstveni skupini, ki se trgata za oblast, za položaj generalnega direktorja firme Suženjstvo d.d. Ti nam ne dajejo prav nobene druge svobodne izbire razen občasne, povsem simbolične, udeležbene dejavnosti na volitvah. Želite lutko na levi ali lutko na desni?

  Zato le razgibavaj svoj človeški um, ustvarjaj prelepe umetnine, rešuj probleme, raziskuj skrivnosti sveta, okušaj dobro pivo in hrano. In če smo že pri tem, tista porcija špagetov se mi sploh ni zdela velika. :???:

 2. domovoj komentira:

  À propos lutke pa še to – med drugim sem tudi mentor lutkovnega krožka in naslednji teden nastopamo na Regijskem srečanju, kamor se nam je uspelo uvrstiti že tretje leto zapored (rekord šole :D ).

 3. borste komentira:

  A propos mentor – nekdo vodi tebe, ti pa druge. :)

  A propos Aristotel et co. – očitno sem zadnji v vrsti velikih filozofov, ki se posvečajo vprašanju svobodne volje. :cool:

  Trenutno me okupira vprašanje, kdo upravlja z vulkanskim prahom in ali se bo do naslednje nedelje naveličal razpihovati ga po Evropi.

 4. Truba komentira:

  Ne se sekirat, Šiva bo vse to zrihtal na njemu najljubši način :) . Drugače pa dober tek in na zdravje :) . Že dolgo nisem pil rdečke, nekaj bo treba ukrenit tozadevno …. .

 5. Špelca komentira:

  Uh, no, daj me vsaj malo potolaži in reci, da nismo zgolj in samo igralci v veliki drami, ki jo je napisal Scenarist, ampak imamo vsaj v križiščih, kamor nas zapelje svobodno voljo, da se odločamo, ali gremo levo, desno, naravnost ali nazaj ali obstanemo. Ker drugače lahko rečem le še, da hočem drugo vlogo ali pa velik preobrat v scenariju … Sicer pa – mogoče je kriv Režiser, ne Scenarist.

 6. Smorny komentira:

  Baje si vloge izbiramo sami in svobodno. Seveda dodamo osebno noto v igor, a je to le niansa.
  Z potencialnim večanjem prebivalstva in s tem potrebe po scenarijih, njihova kvaliteta pada. Še nekaj časa bo tako, za čas našega življenja, a se bo obrnilo. Hawk, govoril sem.

 7. Špelca komentira:

  Smorny, jaz si nisem izbrala svoje vloge – tako nora in neumna pa vendar nisem (bila). Če pa je (slučajno) res bilo tako, pa bi se lahko zdaj, ko sem prišla k pameti, vloga spremenila.

 8. Smorny komentira:

  Si, si. Samo si pozabila …

 9. Špelca komentira:

  hahaha, kaj sem pozabila? Da sem nora in neumna?!! :lol:

 10. Smorny komentira:

  :lol: nisem pristojen za podajanje mnenj take vrste.

 11. Špelca komentira:

  hahahahaha

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !