Bitli in Stonsi

Nekdo je nekoč dejal, da se ljudje ločimo na tiste, ki poslušajo Beatle in one, ki poslušajo Stonese. Sam sem se ob tej izjavi imel vedno za nekoliko manjvrednega, ker sem jo razumel v smislu, da so Beatli pridni dečki in jih torej poslušajo pridni in poslušni, Stonesi pa so bili znani po svojih pijanskih in vseh mogočih drugih ekscesih in je tudi njihova glasba bila ostrejša od glasbe Beatlov. Kateri fant pa si želi veljati za pridnega, še posebej, ko odrašča? Jaz sem seveda poslušal Beatle. Pravzaprav, ko sem tam nekje v petem razredu prešaltal z Boney M, Abbe in podobnih na rock, so bili Beatli prvi, ki sem jih začel poslušati, ker mi je že v drugem razredu deset let starejša sestrična za rojstni dan podarila album With the Beatles in so bili Beatli pač prvi pri roki. Kmalu zatem sem, v družbi mojih precej starejših sestričen in njihovih frajerjev začel spoznavati zelo raznoliko glasbo, v isti sapi Boba Dylana in bende okoli založbe FV, ki so jih takrat študenti na kasetah nosili iz Ljubljane. Torej precej pestro in na prvi pogled nekompatibilno glasbo. Na eni polici pri mojem vzorniku P. sem lahko našel od klasike, jazza, bluesa, folka, raznoraznega rocka do najnovejše domače alterprodukcije (Otroci Socializma, Čao pičke, O’Kult, Borghesia, Laibach…), Lačne Franze, Pankrte, beograjski novi val, slovenske kantavtorje, Buldožerje, zagrebško sceno…

Beatli ali Stonesi, oboji so glasba in jaz imam rad glasbo. Kako naj si drugače razlagam svoje srednješolsko poslušanje Ö3 Hitparade in vrtenje elpejke Tu smo vaši nismo v isti uri? Ali nakup elpejk Suzanne Vega, A-ha in Cabaret Voltaire v isti sapi?

Ja, rad imam glasbo, le da se moram včasih spomniti na to. Tako kot včeraj, ko sem v klet nesel stare kasete in sem za hip zagledal metulja na albumu The House of Love, zvečer pa sem jih imel priložnost slišati v njim posvečeni oddaji na FM4.

YouTube slika preogleda

 • Share/Bookmark

Tags: , ,

19 odgovorov to “Bitli in Stonsi”

 1. Pris komentira:

  Odlična pesem zelo zapostavljenega benda!

  Sam imam mnogo raje The Beatles, to ločevanje pa se mi je vedno zdelo le površinsko dojemanje ljudi, ki nimajo pojma o glasbi. The Beatles so bili namreč svetlobna leta daleč od “pridnih fantkov”, da o njihovi kreativnosti niti ne govorim. :cool:

 2. Truba komentira:

  Saj veš borste, da ga ni čez dober hrup, pa naj ga producira kdorkoli. Sploh ob Fojtlovem ribniku :) :) . Ušesa so najboljši kritik, sploh če so pripeta na zdravo kepo med ušesi. Kritiki pa so po eni teoriji itak samo neuspešni muskontarji, kar pomeni, da jim zelena zavist(slovenski izvozni artikel No.1 :) ) itak onemogoča realne in dobronamerne kritike :) .

 3. Špelca komentira:

  Ja, glasba je v redu in dobro jo je poslušat, pa najsi so to Bitli ali pa Stonsi ;)
  Se mi pa res zdi v redu, da človek pozna dobro, kakovostno glasbo, čeprav spada pod različne zvrsti.

  In fajn se je spomnit starih časov, ko človek med brskanjem po kleti ali podstrešju naleti na stare kasete in el-pejke.

 4. dare komentira:

  No, jaz sem bil valda Bitl. Ko pa sem nekoliko pozneje malo bolj spoznal Stonse sem bil pa še tisto. Zakaj točno je bil sproduciran ta razkol med enim in drugim bendom , mi pa ni jasno. Verjetno se je zadeva tako bolje tržila. Cel svet je takrat vedel celo, da so člani obeh bendov tudi v resničnem življenju in celo osebno v sporu. Živa neumnost. Pozneje se je izkazalo, da ni bilo nič od tega niti približno res. No, mi smo pa takrat seveda verjeli marsikaj, ker je bilo tako bolj zanimivo.

  No, zdaj se pa zagotovo ne bi opredeljeval. Velikani muzike so bili eni in drugi. Pika!

 5. Sebastjan Erlah komentira:

  Oboji so zanič, če se mene vpraša. :)

 6. dare komentira:

  Ma ja, saj se te niti ne !

 7. borste komentira:

  Nek moj znanec, neutrudni glasbeni delavec in vodja skupine, v kateri je Fojtl nekoč igral bobne (Uršula in Truba, slišali smo jih 1. maja na kresovanju pri Fojtlu), je bojda nekoč na vprašanje, kaj mu njegova glasba, ki je tako drugačna od starega rocka, pomeni, odgovoril:

  Ne, ne, vse jaz to poslušam, /…/, meni doma, ko foter motorno žago vključi, da bo šo drve žagat, ne, jaz te že plešem zraven, takoj maš ritem notri.

  Pa če to ni najlepša hvalnica glasbi, potem res ne vem. :)

 8. borste komentira:

  Sebastjan, kljub temu so Bogu povšeči. ;)

 9. domovoj komentira:

  Stonse sem v živo spoznal nekega predvečera pred dobrim desetletjem, Bitsle pak ne, saj sem premlad. Če pa bi že moral izbirati med obema, vedno izberem Ramonse. :cool:

 10. borste komentira:

  Domovoj, veliko sreče z Ramonsi. :)

 11. Špelca komentira:

  jap, glasba in ritem sta v tudi pri žaganju drv … pa pri kapljanju vode iz kotlička … pa sem se spomnila zdaj na Bjork.

 12. domovoj komentira:

  Borste, tudi Ramonse sem spoznal v živo. Tako mlad pa spet nisem. :)

 13. Špelca komentira:

  Domovoj, kako je zdaj? Kaj ti si dovolj mlad ali dovolj star, da poznaš Ramonse? ;)

 14. domovoj komentira:

  V srednjih letih. :???:

 15. Smorny komentira:

  To me spominja na večno rivalstvo med teorijo in prakso. Brez veze, glavno, da deluje!

 16. Don Marko M komentira:

  ritem Stonesov me je zadel v veno od prvega poslušanja in še danes jih poslušam kot prvič…..čeprav ne bom nikoli oporekal kakovosti Beatlov…..tista primerjava med obema se je ustvarila takrat na začetku glasbene poti obeh, ko so Beatli dejansko ustvarjali plehek pop, kar pa so kasneje krepko popravili v globino in širino….Rollingi pa itak nikoli niso nehali žagati in so že v statusu večnosti…..škoda je le, da ne eni ne drugi niso zložili zame najboljšega rock komada vseh časoh – Woke up this morning by Nazareth….

 17. domovoj komentira:

  Če bi kdaj slučajno igral v kakšnem bendu, bi se ta imenoval “Gewerbe Borg”. :cool:

 18. Špelca komentira:

  Jaz ne dohajam tega dogajanja pri borsteju – sto let nič, potem pa objava za objavo in komentarji na komentarje, verjetno se staram, pa vse bolj počasi dojemam :)

  Kdo so sploh bitli in kdo so sploh stonsi? ;) Del turbofolka zanesljivo ne ;)

  Odkrito rečeno, tale komentar je samo zaradi tega, ker se v prejšnjih sploh nisem opredelila za ene ali za druge, pa bi se rada zdaj.
  Bitli so meni premehki, stonsi pa imajo nekaj kar zame poslušljivih komadov – je pa res, da sem čudna ženska, ki ji je npr. všeč tudi žaganje.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !