Bavarsko morje

Pot naju je vodila po avtocesti do Gradca, skozi tunel Plabutsch, skozi neštete predore do predalpskega križišča, nato proti Salzburgu (pred Salzburgom je idilično jezero Mondsee, kjer je nekoč Fritzl za zavarovalnino požgal gostišče, ki je bilo v lasti njegove žene), od tam pa je še kakšnih 50 km po ne preveč dobri avtocesti po tipično bavarskem okolju, na eni strani gore, na drugi kmetije in polja. Na postajališču se avtocesta dotakne Kimskega jezera (Chiemsee), razgled je enkraten, espresso stane slaba 2 evra. Pri Pirnauu sva zavila z avtoceste proti Prienu, od tam pa proti Gstadtu. Za vse tiste, ki načrtujete enodnevni izlet, parkiranje za ves dan stane samo 2 evra. Če mislite prespati, večina penzionov ima svoja parkirišča. V najinem so nama dovolili parkirati tudi ves naslednji dan, ko sva se že odjavila.

sg100624.jpg

Pogled na Fraueninsel in Kimske alpe iz Gstadta

sg100665.jpg

Pogled na Krauterinsel in Kimske alpe

In tako sva se naslednji dan odpravila na otoka. Za 7 evrov na osebo se lahko zapeljete na oba otoka in ostanete na njiju, dokler se ju ne naveličate. Ladja pelje iz Gstadta najprej na Fraueninsel, nato na Herreninsel in dalje v Prien. Najprej sva izstopila na Fraueninsel, na katerem je še delujoč ženski samostan, otok pa je tudi naseljen, čeprav je zelo majhen, zato pa zelo idiličen. Kar je zelo zanimivo je to, da je na obali polno malih privatnih privezov za čolne (tudi na celini). Še ena zanimivost- nekaj lokalov je kar v lopah, ki pri nas verjetno ne bi prestale inšpekcije. Hrana pa odlična, priporočam ribo iz jezera, najbolje smuča. Gurmani si lahko privoščijo sveže dimljeno ribo.

sg100952.jpg

Ženski samostan na Fraueninsel

sg100864.jpg

Je kdo za dimljene ribe ?

Ob samostanu je majhno pokopališče, kjer je pokopano kar nekaj univerzitetnih profesorjev, umetnikov, tudi Alfred Jodl, eden izmed poveljnikov nemške vojske med WWII in tisti, ki je podpisal kapitulacijo. Na Nürnberških procesih je bil obsojen na smrt in obešen 16.10.1946.

sg100878.jpg

Grob Alfreda Jodla na Fraueninsel

sg100787.jpg

Herreninsel in dvorec Ludvika II Bavarskega – pogled s Fraueninsel

Par minut vožnje z ladjo in že sva na največjem otoku Herreninsel. Vmes je še najmanjši Krauterinsel (Zeliščni otok), na katerem se ladja ne ustavi. Na Herreninsel sta avguštinski samostan, v katerem je zdaj muzej, v enem delu pa hotel, ter grad Ludvika II Bavarskega. Grad je kopija Versaillskega dvorca in eden od mnogih gradov, ki jih je Ludvik dal zgraditi. Grad ni bil nikoli dokončan, saj je Ludvik prej umrl, pa tudi državna blagajna je bila izpraznjena. V gradu je restavracija in muzej. Res veličasten je park pred gradom s številnimi fontanami.

sg100909.jpg

Razvpiti dvorec

sg100911.jpg

Še enkrat

Z otokom je povezana tudi slovenska zgodovina, tu sta bila krščena karantanska kneza Gorazd in Hotimir.

Še vožnja z ladjo nazaj v Gstadt preko Fraueninsel (tokrat pristanišče z zadnje strani), tiramisu pri Italijanih tepa gas pa domu.

  • Share/Bookmark

Tags: ,

En odgovor to “Bavarsko morje”

  1. MarciParker komentira:

    Do you know that it’s the best time to receive the loan, which will make you dreams real.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !