Kurbišče v New Orleansu in Jugoslavija (by Magnifico)

To je bila nekoč pesem, ki se jo je vsak nadobuden kitarist naučil najprej. The Hous of the rising Sun, verjetno najbolj znana kot priredba skupine The Animals, sicer pa gre za staro ljudsko pesem iz ZDA, katere melodija korenini v Angliji. Zanimivo anekdoto, vezano za to pesem je v dokumentarcu o Bobu Dylanu No direction Home (r. Martin Scorsese), povedal pevec in avtor Dave van Ronk. Za svoj prvi album, si je Dylan sposodil van Ronkovo verzijo pesmi, a mu je to “pozabil ” povedati. Od takrat dalje je van Ronk na svojih nastopih poslušal kritike, da izvaja Dylanovo verzijo pesmi, zato je bil precej besen. Zadoščenje je dobil, ko so s priredbo postali znani The Animals, od takrat dalje je bil deležen podobnih kritik Dylan, zato je igranje te pesmi opustil.

No, zdaj smo pa dočakali še slovensko (balkansko) različico te pesmi, v kateri se hiša vzhajajočega sonca (po nekaterih mnenjih kupleraj po drugih zapor) spremeni v Jugoslavijo. Na srečo Animalsov je pesem precej različna od njihove verzije, pa tudi delokrog Magnifica še ni tako velik, da bi pesem postala globalni hit in zasenčila vse prejšnje verzije. Jo je pa vsekakor vredno slišati, kar je omogočil kar Magnifico, saj si jo lahko skinete na njegovi spletni strani. Njen naslov je The Land of Champions. Opremljena je z divjimi balkanskimi ritmi (nekaj približno podobnega so že pred časom naredili Gipsy Kings, ki so jo okrasili z ciganskim melosom). Vsekakor vredno poslušanja.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Kurbišče v New Orleansu in Jugoslavija (by Magnifico)”

  1. [...] Za vse tiste, ki iščete Magnifica, in zaidete na stran moje malenkosti , imate zdaj priložnost preseliti se direktno na njegovo stran, lahko poslušate The Land of Champions ali pogledate video iste pesmi. Preberite tudi tole. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !